Compressiekousen

Herzog compressiekous

Compressiekousen zijn een nieuw fenomeen in Nederland. Wie ze draagt heeft geen last meer van stijve kuiten na een training, minder last van de achillespezen en pijn aan het scheenbeen. Hoe dat komt en wat de exacte werking van de kousen op spierniveau is, wordt momenteel universitair onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar de volgende aspecten:

  • De compressie ondersteunt de kuitspierpomp. Dit stimuleert de circulatie in het micromilieu, waardoor afvalstoffen en koolzuurgas beter en sneller worden afgevoerd. Het herstel wordt hierdoor bevorderd.
  • Bij onderbeenproblemen zoals bijvoorbeeld ontsteking van het scheenbeenvlies (shin splints) en verkrampingen van de kuiten werken de kousen curatief en preventief. Omdat de kuit compact wordt gehouden, is er bij de voetlanding in de loopbeweging minder zijwaartse trilling. Hierdoor is er een geringere tractie van de kuitspier aan het scheenbeenvlies en de achillespees.
  • Bij kuitrupturen worden de wondranden goed aaneengesloten gehouden, waardoor er minder kans is op littekenvorming.

De eerste gebruikers waren vooral topatleten. Zij reageerden zonder uitzondering positief op de werking van de kousen. Deze ervaringen worden inmiddels ook door vele recreanten en joggers gedeeld.

Werkingsprincipe

De compressiekous heeft een afnemende drukgradiënt vanaf de enkel tot de knie. De gedoseerde compressie heeft een positief effect op de spierpompwerking van de kuit. Deze wordt ondersteund en de bloedstroom vanuit het haarvatennetwerk richting hart wordt geoptimaliseerd. Om het herstel te bevorderen wordt aanbevolen de kousen ook na de training of wedstrijd nog geruime tijd aan te houden.

Bovenbeenkous

Sinds kort is er ook een bovenbeenkous welke gebruikt kan worden bij (terugkerende) hamstring- en bovenbeenblessures. Verder kan deze ook gebruikt worden bij overbelasting, spierverrekking, preventief en post-traumatisch na een spierscheur.

Maatwerk

Voor een optimale druk van de compressiekous is het bepalen van de juiste maat noodzakelijk. Hiervoor worden een aantal precies gedefineerde punten opgemeten. Dit is belangrijk voor een juiste compressiewerking. Slechts de schoongrootte of schoenmaat kan nooit een juiste indicatie geven over de maten en de vorm van het been, immers bij dezelfde schoenmaat kan er sprake zijn van een totaal verschillende kuitcontour.

Neem voor meer informatie en/of aanschaf contact met ons op.