Fysiotherapie na corona Ā 

De basisverzekering is uitgebreid voor mensen die ernstig ziek zijn geweest als gevolg van het coronavirus. Wanneer u COVID-19 heeft doorgemaakt wordt, onder andere, fysiotherapie vergoed uit de basisverzekering. Ook dieetadvies wordt extra vergoed vanuit de basisverzekering. U kunt bij ons terecht voor fysiotherapie en dieetadvies.

Wat krijg je vergoed uit de basisverzekering?

Door de uitbreiding van het basispakket kunnen ex-coronapatiƫnten met langdurige klachten minimaal zes maanden lang gebruik maken van paramedische zorg, namelijk:

  • Fysiotherapie- en oefentherapie: maximaal 50 behandelingen
  • Ergotherapie: maximaal acht behandeluren (bovenop de bestaande 10 uur)
  • Dieetadvies: maximaal 7 uur advies (bovenop de bestaande 3 uur); bij ons in de praktijk is diĆ«tistenpraktijk DIEETZO gevestigd.

De nodige behandelingen worden vooralsnog direct vergoed via de basisverzekering van de patiĆ«nt. Het enige wat de verzekerde zelf moet betalen, is hetĀ eigen risicoĀ van zijn/haar zorgverzekering. Die bedraagt 385 euro in 2020.

Wie komt in aanmerking?

Alle ex-coronapatiĆ«nten die op de reguliere ziekenhuisafdeling hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest komen in aanmerking voor de ruimere dekking van deĀ basisverzekering. Voor IC-patiĆ«nten is er een ander revalidatietraject, die overigens ook wordt gedekt door de ziektekostenpolis.

Bij post-coronazorg is het wel belangrijk dat er eerst een indicatie wordt gedaan door een huisarts of een andere arts, zoals een longarts. De zorg is alleen bedoeld voor mensen die langdurig klachten ondervinden, zoals vermoeidheid of benauwdheid.

De extra paramedische zorg voor ex-covid-patiƫnten moet bovendien binnen een half jaar plaatsvinden. Dit kan eventueel verlengd worden op verwijzing van een medisch specialist.

 

Langdurige klachtenĀ  Ā  Ā 

Voormalig coronapatiĆ«nten hebben na het doorlopen van deĀ bekende symptomenĀ soms ook nog te maken met langdurige klachten, zoals:

  • Vermoeidheid en conditieverlies
  • Verlies in spierkracht
  • Benauwdheid

Dit klachtenbeeld geldt voor een groep patiƫnten die in het ziekenhuis hebben gelegen of thuis ernstig ziek zijn geweest. Zij zijn door het virus soms zo verzwakt dat fysiotherapie en andere zorgvormen noodzakelijk zijn om weer op kracht te komen.

 

Deel dit: